KEFALET SİGORTASI

 

Kefalet sigortası, bankaların düzenlediği teminat mektubunun alternatifi olarak sigorta şirketleri tarafından düzenlenen, sigortalının kuruma olan borcunu yerine getirememe riskine karşı alacaklıyı güvence altına alan bir sigorta türüdür. Bir bakıma sigorta şirketlerinin sigortalıya kefil olduğunun belgesidir. Kefalet sigortası kefalet değil, kefaletin garanti taahhüdüdür. Kefalet sigortası kapsamında düzenlenen belgeye kefalet senedi adı verilir.


 

Kefalet sigortasından kimler faydalanabilir?

 

▸ Kefalet senedi gerçek veya tüzel kişiler için düzenlenebilir. Yaygın olarak hizmet sektöründeki araç kiralama, catering, güvenlik, temizlik şirketleri tarafından kamu kurum ihalelerinde kullanılmaktadır.

1Kefalet sigortası nasıl yaptırılır?

Kefalet senedinin düzenlenmesi için sigorta şirketleri, sigortalı bilgileri ve mali durumu, kefalet ücreti, ihale tarih ve vadesi bilgilerini talep etmektedir. Sigortalının mali verileri, kredi limitleri, geri ödeme durumu bilgileri gibi verilerle oluşan risk analizi, borç değeri, poliçe vadesi gibi unsurlar kefalet sigortası primini belirleyen unsurlardır. Bankalar, finans kuruluşları ve sigorta şirketlerinden yaptırılabilir.

2Kefalet sigortasında taraflar kimlerdir?

Kefalet sigortalarında diğer sigortalardan farklı olarak üç taraf bulunur. Bu taraflar sigortalı (borçlu), sigorta şirketi, lehtar (alacaklı) olarak açıklanabilir. Yine diğer sigortalardan farklı olarak kefalet sigortaları sigortalının değil, lehtarın zararlarını tazmin etmeyi taahhüt eder.

3Kefalet sigortasının faydaları nelerdir?

Kefalet sigortası borçlu kişi veya kurumun bankalardaki kredi limitlerinin artmasına, dolayısı ile nakit akışının artmasına destek olur. Ayrıca kefalet sigortasıyla bankalarda bulunan kredi güvence altına alınabilir, limiti arttırılabilir.Banka teminat mektuplarına kıyasla daha hızlı ve kolay yaptırılabilir.

4Kefalet sigortalarının çalışma şekli nasıldır?

Kefalet sigortasıyla sigorta şirketleri, borcun ödenmemesi veya hizmetin tamamlanmaması durumlarında, poliçede belirtilen koşullar çerçevesinde, lehtarın tespit edilmiş zararını veya kefalet ücretinin tamamını tazmin etmeyi taahhüt eder. Sigorta şirketi zararı nakit olarak veya tamamlanan hizmetin faturalandırma karşılığı olarak karşılar ve sigortalıya rücu eder