TARIM SİGORTALARI

 

Tarım sigortaları, tarımla uğraşan üreticilerin T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çeşitli kayıt sistemlerinde kaydı tutulan tarımsal üretimlerini; doğal afetler, iklimsel nedenler, hastalıklar, zararlılar gibi çeşitli risklere karşı güvence altına alan bir sigorta türüdür. Birçok alt dalı bulunmakla birlikte üretilen ürün, ortam, yetiştirilen hayvan türünün çeşitliliğine göre hesaplanan risklere karşı oldukça geniş kapsamlı seçenekler sunulmaktadır. Bu seçeneklerin başlığı altında yer alan sigorta paketleri baz alındığında güvence kapsamı aşağıdaki gibi açıklanabilir;


 

▸ Bitkisel ürün sigortaları kesme çiçek, meyve, sebze, yem gibi bitkisel ürünleri dolu, sel, fırtına, don, yangın, kuraklık gibi risklerden doğacak maddi yük ve üretim kaybına karşı güvenceye alan sigortalardır.  

▸ Hayvancılık sigortaları su ürünleri, kümes hayvanları, arıcılık, küçükbaş ve büyükbaş gibi yetiştirilen hayvan türüne özel sigortalardır. Genel olarak kaza, hastalık, zehirlenme, vahşi hayvan saldırısı, ölüm ve mecburi kesimlerden doğan zararlar güvence altına alınır.

▸ Sera sigortaları ile seralarda yetiştirilen ürünler, seranın kendisi ve serada bulunan demirbaşlar deprem, sel, don, fırtına, hortum, heyelan, yangın gibi risklere karşı güvence altına alınır.

 

Tarım sigortaları devlet destekli sigortalardır. Prim ödemelerinde %60’a varan oranlarda sağlanan devlet desteği, tarım sigortalarını daha ekonomik ve avantajlı hale getirmektedir. Bu bağlamda sigortalılığın artması üretimin sürekliliği ve üreticinin maddi gücünün güvencesi anlamına gelmektedir.

 

TARSİM nedir?

 

Açılımı Tarım Sigortaları Havuzu A.Ş. olmakla birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olarak, Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında kurulmuştur. Hasarların tek bir havuzdan ödenmesi, risk analizleri, üreticiyi ve üretimi destekleyen sigorta ürünlerinin geliştirilmesi vb tüm işlemler TARSİM tarafından yürütülmektedir. Devlet destekli tarım sigortaları TARSİM ile anlaşması bulunan sigorta şirketleri ve acenteler tarafından yapılabilmektedir.

 

Tarım Sigortalarının çeşitleri nelerdir?

 

Tarım sigortaları üretilen ürüne göre hazırlanmış tarımsal ürün sigortalarının genel adıdır. Çeşitleri;


 

▸ Bitkisel ürün sigortası,

▸ Sera sigortası,

▸ Küçükbaş hayvan hayat sigortası,

▸ Büyükbaş hayvan hayat sigortası,

▸ Su ürünleri hayat sigortası,

▸ Kümes hayvanları hayat sigortası,

▸ Arıcılık sigortası,

▸ Köy bazlı kuraklık verim sigortası olarak açıklanabilir.

 

Tarım sigortalarının avantajları nelerdir?

 

Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan gerçek ve tüzel kişilerin üretime yönelik maliyetleri oldukça yüksektir. Yapılan tüm yatırımların getirisi sağlıklı ve devamlılığı olan ürüne bağlıdır. Özellikle küresel ısınma kaynaklı iklim değişiklikleri ve zararlıların artması üretimde toplu zahiyatlara sebep olan en büyük risklerden biridir. Ancak bununla birlikte oluşabilecek doğal afet, kaza, hastalık, zehirlenme gibi birçok öngörülemez riski de kapsam dahiline alan tarım sigortalarıyla üretimin sürekliliği sağlanabilir ve üreticinin maddi yükü önemli derecede hafifler.

 

Tarım sigortalarından kimler yararlanabilir?

 

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçi kayıt sistemine (ÇKS), hayvancılık kayıt sistemine (HAYBİS) veya arıcılık kayıt sistemine (AKS) kayıtlı, TARSİM tarafından belirlenen sigortalanabilir ürün ve arazi sahibi gerçek ve tüzel kişiler tarım sigortalarından faydalanabilir.

1Nasıl TSS yaptırabilirim?

SSK, Bağ-Kur gibi bir SGK güvenceniz var ise, TC kimlik numarası ve doğum tarihi bilgilerinizle tamamlayıcı sağlık sigortası tekliflerine ulaşabilirsiniz. Tekliflerinizin poliçeleştirme aşamasında sigorta şirkeleri sizden cep telefonu ve mail adresiniz, güncel sağlık durumunuz, eski poliçe bilgileriniz gibi bilgi taleplerinde bulunabilir.

2SGK’lı olmak şart mı?

TSS, özel sağlık kuruluşlarında SGK’dan doğan farkı karşılar. Dolayısı ile SSK, Bağ-Kur gibi bir SGK güvencenizin olması şartını barındırır. SGK güvencenizin olmaması durumunda Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) paketlerini incleyebilirsiniz.

3Hangi Tamamlayıcı Sağlık Sigortası planını tercih etmeliyim?

Tamamlayıcı sağlık sigortalarında sadece yatarak tedavi, ayakta ve yatarak tedavi, ekonomik paketler olmak üzere sigorta şirketlerinin farklı paketleri mevcuttur. İhtiyaçlarınıza yönelik teminatların bulunduğu paketleri, bölgenizde geçerli oldukları network ağını ve sigorta şirketlerinin fiyatlarını inceleyerek seçim yapabilirsiniz.

4Tamamlayıcı Sağlık Sigortalarında bekleme süresi nedir?

Yatarak tedavi gerektiren durumlarda, ani gelişen olayların dışındaki bazı hastalıklar bekleme süresine tabi olabilir. Bu bekleme süreleri hastalığa, duruma ve sigorta şirketlerine göre değişkenlik göstermekle birlikte genellikle 3 ay, 6 ay veya 12 aydır. Bekleme süresine tabi olan hastalık ve durumlar;diyabet, kalp rahatsızlıkları, hipertansiyon, kanser gibi kronik hastalıklar, fıtık, bel boyun ağrısı, menisküs, eklem hastalıkları gibi ortopedik rahatsızlıklar, doğum ve bebek teminatı gibi durumlar olarak özetlenebilir.