DASK Sigortası

DASK; açılımı olan Doğal Afet Sigortalar Kurumu tarafından sunulmakla birlikte Zorunlu Deprem Sigortasıdır. DASK; deprem sonucu oluşan yangın, infilak, yer kayması, tsunami gibi risklere karşı binanızı güvence altına alan bir sigorta türüdür.

DASK poliçesi, Konut poliçesi değildir. Konut poliçeleri, deprem riskine daha geniş bir teminat sunmakla birlikte, yangın, yıldırım, infilak, sel su hasarları teminatlarının yanı sıra birçok ek teminatla konutunuzun kaba tabirle sadece dört duvarını değil, dekorasyon, sabit kıymetler ve dilerseniz eşyalarınızı da oluşabilecek risklere karşı güvence altına alan paket yangın sigorta türüdür. Konut poliçesi yaptırmanın bir zorunluluğu yoktur.

Türkiye coğrafi sınırları içerisinde DASK’a tabi mesken ve ticarethanelerin, DASK yaptırması zorunludur. Zorunlu Deprem Sigortası deprem sonucu doğacak olan maddi kayıpları önemli ölçüde engelleyerek, konut poliçesiyle desteklendiğinde mülkünüz için oluşabilecek risklerin önemli bir kısmını güvence altına alır. Konut kredisi, abonmanlık işlemleri, tapu işlemleri gibi konutunuzla ilgili tüm yasal işlemleriniz için gereklidir.

1DASK poliçesi neleri kapsar?

Ana bina, bağımsız bölümler, balkon, garaj gibi eklentilerin; temel, duvarlar, kirişler, kolonlar, taşıyıcı unsurlarını kapsar. Binanın deprem sonucunda yıkılması, deprem sonucu oluşan yangın, infilak, yer kayması gibi hasarlardan doğan zararları ve enkaz kaldırma masraflarını karşılayabilir.

2DASK teminat ve primleri nasıl belirlenir?

DASK teminat ve primleri devlet tarafından belirlenir ve belirli aralıklarla güncellenir. Genel olarak tüm sigorta şirketleri Zorunlu Deprem Sigortası yapabilir, tüm sigorta şirketlerinde aynı prim ve teminatlar geçerlidir. Primi etkileyen faktörler binanın bulunduğu konum, bina kat sayısı, bina yaşı, binanın risk grubu ve DASK'a tabi konutun brüt metrekaresi olarak özetlenebilir.

3DASK yaptırmak için gerekli bilgiler nelerdir?

DASK poliçesi yaptırılacak konutun tüm bilgileri ve mülk sahibi bilgileri gereklidir. İptal edilemeyen bir poliçe olduğundan, poliçede yer alan tüm bilgilerin doğruluğundan emin olunmalıdır. Konut için gerekli bilgiler arasında bina yapısı, bina kat sayısı, daire metrekaresi, bina açık adresiyle beraber UAVT kodu, bina yaşı ve bina hasar durumu yer alır. Mülk sahibi için gerekli bilgiler, mülk sahibinin TC Kimlik Numarası ve doğum tarihidir. DASK; hem ev sahibi, hem de kiracı tarafından yaptırılabilir. Ancak yaptıranın kiracı olması durumunda da sigortalı mülk sahibi olacak ve hasar anında poliçeden mülk sahibine tazminat ödemesi yapılacaktır. Yapılan veya yapılması gereken Zorunlu Deprem Poliçesi primini kiracı karşılamakla yükümlü değildir.

4DASK poliçeleri için düzenleme, zeyil ve iptal işlemleri nelerdir?

Söz konusu konut deprem sebebiyle hasar görüp, tazminat ödemesi aldığında poliçe sonlanır. Konutun devir işlemi gerçekleştiğinde, DASK poliçenizin de devir işlemi gerçekleştirilmelidir. Bunların dışında DASK zorunlu bir poliçe olduğundan iptal edilememektedir. Devlet tarafından teminat düzenlemesi yapılan dönemlerde, DASK poliçenizin güncel olması için zeyil düzenlenmesi gerekir. Binanızda ve adresinizde değişiklik söz konusu olduğunda acentenizi veya DASK kurumunu arayarak bildirmeniz gereklidir.