Zorunlu Trafik Sigortası

Zorunlu trafik sigortası; trafiğe çıkan her türlü motorlu taşıtın, olası bir kaza esnasında ortaya çıkabilecek zorunlu mali sorumluluklarını güvence altına alır. Trafik poliçeniz hasar durumunda karşı tarafın maddi ve bedeni zararlarını poliçede belirtilen tutarlar oranında karşılayarak maddi yükünüzü hafifletir. Zorunlu trafik poliçelerinin kapsamı tüm şirketlerde eşittir. Ancak çeşitli sigorta şirketleri yol yardım, ferdi kaza ve ekstra ihtiyari mali mesuliyet gibi ek teminatları da içeren trafik teklifleri sunabilmektedir.

Trafik sigortası yaptırmak güvenli yolculuğun ilk adımı olduğu gibi, araç sahibinin kendi hasarını karşılamasa dahi karşı tarafa doğan maddi sorumluluklarını önemli ölçüde karşılar. Devlet tarafından zorunlu tutulan bu poliçenin yapılmaması veya zamanında yenilenmemesi durumunda cezai yaptırımı vardır.

Trafik sigortaları olası bir hasar anında karşı tarafın; aracında doğan hasar ve değer kaybı, sürücü ve yolcularının sağlık giderleri, sakatlık ve vefat teminatı gibi maddi unsurların ödenmesine destek olur. Kasko poliçesi ise sizin ve aracınızın başına gelebilecek risklerin birçoğunun karşılandığı paket bir sigorta ürünüdür. Kasko sigortaları trafik sigortalarını tamamlayarak çalışır. Sizin hasarlarınızı karşıladığı gibi trafik poliçenizin teminatlarını aşan ödemeler durumunda kasko poliçeniz devreye girer.

1Trafik sigortası ne zaman yapılır?

Zorunlu trafik sigortaları sıfır alınan araçla trafiğe çıkmadan önce, ikinci el alınan aracın noter satışının gerçekleşmesinden itibaren 15 gün içinde yapılmalıdır. Ancak ikinci el alınan araçlarda da noter satışının gerçekleştiği gün poliçenizi yaptırmak fiyat avantajı sağlayacaktır. Zorunlu trafik poliçelerinin geçerlilik süresi 1 yıldır. Trafik poliçeleri vadesinin dolduğu güne kadar yenilenmelidir. Sigortada.net’te poliçeleriniz sizin adınıza takip edilir ve vadesi dolmadan önce size özel en uygun tekliflerle bilgilendirilirsiniz.

2Trafik sigortasında fiyat belirleyen unsurlar nelerdir?

Araç sahibinin yaşı, sürücü geçmişi, aracın modeli, tipi, aracın plaka ili, aracın veya araç sahibinin hasar geçmişi gibi birçok unsur trafik poliçesi primlerinin etkilenmesinde rol oynar. Aynı şekilde ekonomik koşullar ve sigorta şirketlerinin politikalarına bağlı olarak değişkenlikler söz konusu olabileceği gibi zaman zaman teminatlarda yapılan değişiklikler de prim artışına sebep olabilmektedir. Zorunlu trafik poliçelerinde basamak kodu uygulaması mevcuttur. Hasarsız yenilenen poliçelerin basamak kodu yükseldiği gibi, hasar alınan poliçelerin yenileme dönemlerinde basamak kodu düşer. İlk defa yaptırılan trafik poliçesinde basamak kodu standart tarife olan dörttür. Basamak kodu 7’ye kadar yükselerek %50 ye varan hasarsızlık indirimi sağlayabilir, 0’a kadar düşen basamak kodu da %200 e varan prim artışına sebep olabilir.

3Trafik sigortamı iptal ettirebilir miyim?

Trafik sigortaları yasal olarak zorunlu olduğundan devam ettiği bir yıl içerisinde isteğe bağlı olarak iptal edilememektedir. Ancak bir hasar ile hurdaya ayrılması veya mükerrer düzenlenen poliçe nedeniyle iptali gerçekleştirebilir. Araç trafik sigortaları kişiye özel olduğundan, aracın satışı söz konusu olduğunda noter satış belgesi ibrazıyla gün bazlı iptali gerçekleştirilir.

4Zorunlu trafik poliçesi yaptırırken gerekli bilgiler nelerdir?

Trafik sigortası yaptırırken genel olarak ruhsat ve ruhsat sahibinin doğum tarihi bilgisi yeterli olmaktadır. Standart zorunlu trafik poliçeleri tüm sigorta şirketlerinde aynı teminatlara sahip olduğundan fiyat araştırması yaparak çok sayıda şirketten teklif almak avantajına olacaktır. İhtiyaçlarınıza yönelik olarak çeşitli şirketlerdeki ek teminatlı trafik tekliflerini de inceleyebilirsiniz.