Diğer adıyla ikamet izni sağlık sigortası olarak bilinen yabancı sağlık sigortası, Türkiye’de oturum izni almak isteyen yabancı uyruklu kişilerin, Türkiye’deki yeni yaşamında sağlığını güvenceye alan özel bir sağlık sigortası türüdür.
Yabancı sağlık sigortası, yabancı uyruklu kişilerin acil tıbbi yardım ihtiyaçlarının desteklenmesi amacıyla tasarlanmış olup, ayakta ve yatarak tedavi teminatlarını kapsamaktadır. Sigorta şirketlerinin sunduğu çeşitli yabancı sağlık sigortası paketlerinde, farklı ek teminat ve avantajlar bulunabilir.
11 Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe giren 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’n 4. maddesine göre, ikamet izni başvurusunda bulunan yabancılar, Türkiye’de bulundukları süre boyunca genel sağlık sigortası yaptırmak zorundadır.
Yabancı sağlık sigortaları poliçede belirtilen hastalık ve acil sağlık durumlarında, yatarak tedavilerde 50.000 Tl’ye kadar %100, ayakta tedavilerde 5.000 Tl’ye kadar %80 teminat ödemesi sağlar. Bu oranlar sigorta şirketi ile anlaşması bulunmayan kurumlarda 50.000 Tl’ye kadar %80, ayakta tedavilerde 5.000 Tl’ye kadar %60 olarak değişmektedir.
İkamet izni talebinde bulunan yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de çalışmaya başlayarak SGK güvencesi kapsamına dahil olmaları veya Özel Sağlık Sigortası yaptırmaları gibi durumlarda yabancı sağlık sigortası iptal edilebilir. Sigorta şirketleri iptal işlemlerinde belge talebinde bulunabilir.
Özel sağlık sigortaları yabancı sağlık sigortalarına göre çok daha geniş kapsamlı poliçelerdir ve zorunlu değildir. Özel sağlık sigortası ile yabancılar daha fazla teminat, ek teminat, geniş kapsamlı anlaşmalı sağlık kurumu ağı, sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte daha fazla avantaja sahip olabilir.
İkamet izni almak isteyen yabancı uyruklu kişinin Türk eşi olması durumunda, eşinin SGK güvencesi durumuna bakılır. Eşi SGK güvencesine dahil olan yabancılar, yabancı sağlık sigortası yaptırmak zorunda değildir.